×

Acidul uric

Acidul uric rezulta din degradarea acizilor nucleici, reprezentand  produsul final al metabolismului purinelor. De la nivelul ficatului, este transportat la rinichi, unde este filtrat si excretat intr-un procent de aproximativ 70%. Restul de acid uric este eliminat si degradat in tubul digestiv.

Rinichii sunt considerati in medicina traditionala chineza rezervorul de energie al organismului fiind implicati in sanatatea oaselor, functionarea organelor genitale, sanatatea coloanei vertebrale( in special lombo-sacrat), detoxifierea organismului.Exista de asemenea o legatura stransa intre urechi si rinichi astfel incat o scadere a energiei pe rinichi poate determina scaderea auzului, zgomote in urechi, ameteli.
Starea rinichilor este implicata si in fertilitate, important fiind la femeie rinichiul drept iar la barbat rinichiul stang. Orice probleme la acest nivel (infectii, chisturi, malformatii, filtrare deficitara) poate determina infertilitate.
In planul emotional rinichii sunt responsabili de vointa si rabdare, iar cand sunt disfunctionali pot determina aparitia starilor de teama, anxietate sau scaderea memoriei. Semnele precoce ale afectarii rinichilor sunt dificultati la urinare( prea rar sau prea des), umflarea picioarelor (edeme), senzatia de oboseala, cearcane negre sub ochi.

Determinarea acidului uric se foloseste in evaluarea insuficientei renale, monitorizarea tratamentului gutei , monitorizarea tratamentului citostatic, toxemia de sarcina.

Crestere acidului uric se produce in: guta, insuficienta renala, leucemii, psoriazis, administarea unor medicamente (atenolol, propanolol, timolol), corticosteroizi , ciclosporina, furosemid, epinefrina, etanol, etambutol, fenotiazine, pirazinamida, salicilati (doze mici), unele antineoplazice, teofilina. Nivelurile ridicate ale trigliceridelor pot determina cresterea acidului uric.
Scaderea acidului uric se produce in : administarea unor medicamente( cortizon , alopurinol, vitamina C, ibuprofen, indometacin, spironolactona, verapamil), acromegalie, boala celiaca, defictul de xantinoxidaza.

Pot exista variatii ale acidului uric de la o zi la alta sau de la un anotimp la altul, la aceeasi persoana, cresterea acidului uric putand fi cauzata si de stresul emotional, exercitiul fizic intens, postul negru si obezitate. 

De aceea este importanta monitorizarea constanta a functiei renale prin analize de laborator: ureea, acidul uric, creatinina, fosforul.
Recoltarea se face pe nemancate, valorile fiind fiziologic mai crescute dimineata.
Tratamentul natural in cazul hiperuricemiei foloseste plante precum urzica, anghinare, busuioc, cimbrisor, socul, papadia, coada calului, suplimente cum ar fi chitosanul, cordiceps si acid alfa lipoic, bromelaina, vitamina C.

Alimentele care trebuie evitate in guta sunt urmatoarele: ficat, fructe de mare, carne rosie, mazare, fasole, mezeluri, sucuri acidulate, bere.

Alimente recomandate in guta sunt: anghinare, ceapa, usturoi, patrunjel, praz, sfecla rosie, ovaz, morcovi, telina dovleac, mere si otet de mere, coacaze, piersici, prune.

Prescrierea unui tratament si indicatiile de analize de laborator se fac sub indrumarea unui medic specialist.
Dr Teodor Coldea